Fysiotherapie

McKenzie therapie

"Door hevige rugpijn kan ik mijn werk niet goed doen."
"Alle spieren in mijn nek lijken verkrampt, heb ik daarom zo'n hoofdpijn?"

Bij rug- en nekklachten kunt u vaak geholpen worden door een behandeling met McKenzietherapie.

Zipsfotografie2018051122143694

Wat is McKenzie therapie?

McKenzie therapie (ook wel MDT of Mechanical Diagnosis and Treatment genoemd) is een wereldwijd gebruikte onderzoeks- en behandelmethode voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. McKenzie therapie is bekend geworden doordat er uitstekende resultaten bij lage rug- en nekklachten (al dan niet met uitstraling in benen of armen) behaald worden. Bovendien geeft deze methode ook goede resultaten bij behandeling van de overige gewrichten, zoals schouder, heup en dergelijke.

Het doel van de methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar ook te zorgen dat deze in de toekomst zo min mogelijk terugkeren!


Hoe werkt de McKenzie therapie?

Bij McKenzie therapie wordt geclassificeerd in drie syndromen:

  • Derangement syndroom
  • Dysfunctiesyndroom
  • Houdingssyndroom

In het eerste onderzoek van de McKenzie-therapeut (gespecialiseerde fysiotherapeut) wordt gekeken of uw klacht behandeld zou kunnen worden middels McKenzie therapie. Tijdens een vraaggesprek worden uw klachten in kaart gebracht, waarna een bewegingsonderzoek plaatsvindt.

Typisch voor dit onderzoek zijn de veelvuldige herhalingen van verschillende bewegingsrichtingen. Met de herhaalde bewegingen wordt gekeken wat de mechanische invloed is op uw bestaande klachten: welke beweging verergert en welke beweging vermindert de bestaande pijn weer. Wanneer u (tevens) uitstralende pijn in een been of arm heeft, wordt onderzocht of door middel van herhaalde bewegingen en langdurig aangehouden houdingen deze uitstraling zich naar boven of naar beneden verplaatst.

Het eerste onderzoek is geheel gericht op het herkennen van een van de bovengenoemde syndromen. Indien dit niet het geval is, zal gekeken worden naar een andere therapievorm of wordt u door- of terugverwezen naar uw huisarts.


De behandelstrategie

Na het vaststellen van de diagnose wordt gestart met de behandeling die voor een groot deel gericht is op uw 'zelfredzaamheid'. U leert met slechts enkele eenvoudige oefeningen uw klachten zelf te verbeteren om uw herstel zo veel mogelijk te bespoedigen. Daarnaast zal er aandacht gegeven worden aan de houdingen en bewegingen tijdens uw dagelijks leven. De therapeut kan eventueel de therapie aanvullen met onder andere manuele technieken, zoals mobilisaties, manipulaties en/of oefeningen.

Voor deze therapie kunt u terecht op onze locatie in Sittarden Gronsveld. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Onze McKenzie-therapeuten zijn volledig gediplomeerd en staan geregistreerd op www.mckenzie.nl

LOGO MCKENZIE BENELUX klein