Fysiotherapie

Long-fysiotherapie (Astma/ COPD/ Covid)

"COPD heeft vervelende gevolgen voor mijn werk."
"Door mijn kortademigheid kan ik weinig leuke dingen ondernemen."
"Ik hoest me vaak een ongeluk."

Herkent u bovenstaande klachten? Wellicht is ons beweegprogramma precies wat u nodig heeft.

Zipsfotografie2018051122143792


Over COPD en de klachten

Als u bekend bent met de longaandoening COPD, dan kunt u hier klachten van ervaren in uw dagelijks leven. Wellicht heeft u last van kortademigheid in rust of bij (lichte) inspanning, frequent hoesten, slijm opgeven, piepende ademhaling of een afgenomen conditie als gevolg van uw COPD. Gevolgen van deze symptomen kunnen zijn dat u uw werk, huishouden of hobby’s niet meer of slechter kunt uitvoeren, of dat u vaker thuisblijft en geen leuke dingen meer onderneemt.
Patiënten met COPD hebben vaak luchtweginfecties, waardoor hun conditie nog verder achteruit kan gaan. Deze periodes van luchtweginfecties worden exacerbaties genoemd.

 

Hoe werkt het beweegprogramma COPD?

U kunt zich in onze praktijk melden als u gediagnosticeerd bent met COPD en als gevolg hiervan bovenstaande en/of andere klachten ervaart.

Uw COPD fysiotherapeut zal een intakegesprek met u houden, waarin uw symptomen en de gevolgen die dit voor u heeft in het dagelijks leven, uitgebreid besproken worden. In deze of een volgende afspraak worden een aantal vragenlijsten afgenomen en metingen uitgevoerd om uw conditie, kracht en beperkingen te meten en vast te leggen. Aan de hand van uw hulpvraag en resultaten uit de metingen wordt met u samen een behandelplan opgesteld. Als hier behoefte aan is, wordt er een afspraak met u gepland die geheel gericht is op ademhalingsoefeningen in rust en tijdens inspanning. En als u problemen ervaart met het ophoesten van slijm, leren wij u een hoesttechniek aan.

Hierna kan gestart worden met het beweegprogramma, waarin u een oefenschema krijgt dat geheel is afgestemd op úw kunnen. Dit schema bestaat uit oefeningen waarmee:

  • uw inspanningsvermogen (conditie) verbeterd wordt, middels lopen op de loopband, fietsen, roeien en/of crosstrainen,
  • uw spieren sterker gemaakt worden, waardoor u bewegingen langer kunnen volhouden
  • uw spieren verlengd worden, waardoor ze u beter kunnen helpen bij een moeizame ademhaling
  • activiteiten geoefend worden waarmee u moeite heeft in uw dagelijks leven

Voor deze therapie kunt u terecht op onze locatie in Sittard en Gronsveld. Neem gerust contact op voor meer informatie.