Fysiotherapie

Parkinson

"Mijn vader heeft parkinson en wilt zo actief mogelijk blijven."
"Ik heb door stijfheid en tremoren steeds minder controle over mijn bewegeningen en ben bang om te vallen."

Zipsfotografie2018051122143759

De ziekte van Parkinson ontstaat door het optreden van celverlies in een klein gedeelte van de hersenen, de ‘zwarte kern’. De zenuwcellen in de ‘zwarte kern’ produceren dopamine. Dopamine is een ‘neurotransmitter’, een boodschapperstof die nodig is de signalen door te geven van de ene hersencel naar de andere. Wanneer de cellen in de zwarte kern verloren gaan ontstaat een tekort aan dopamine. Dit dopamine tekort is verantwoordelijk voor een groot deel van de symptomen van Parkinson.

  • Trillen van de handen, benen, kin of tong
  • Trager worden van bewegingen, moeite met starten van bewegingen en ontbreken van automatische bewegingen
  • Stijfheid van de spieren
  • Houdings- en evenwichtsproblemen en soms vallen 
  • 'Bevriezen' van de benen tijdens lopen

Naast de bovengenoemde symptomen kunnen er ook nog andere klachten optreden zoals trager denken, verminderde reuk, slaapstoornissen, obstipatie, stemmingsproblemen en verandering van seksuele behoeften.

De ernst van de klachten en het beloop van de ziekte kunnen verschillen bij patiënten. Dit geldt zeker voor patiënten met aandoeningen die lijken op de ziekte van Parkinson, de atypische parkinsonisme. Bij parkinsonisme is er sprake van beschadiging van cellen in de grote hersenen die op dopamine reageren. 

Wanneer kunt u naar een fysiotherapeut te gaan?

In elk stadium van de zieke kunt u voor informatie, advies en behandeling bij de fysiotherapeut terecht. Fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson is erop gericht problemen bij het bewegen te voorkomen, te stabiliseren of te verminderen.

In de volgende gevallen kan de fysiotherapeut zeker iets voor u betekenen:

  • Zo snel mogelijk nadat bij u de ziekte van Parkinson is vastgesteld, zodat u zelfmanagementondersteuning kunt krijgen.
  • Als u het lastig vindt om geregeld aan lichaamsbeweging te doen.
  • Als u vragen hebt over wat voor lichaamsbeweging u kunt doen, over hoe u veilig kunt bewegen of over hoe vaak of hoe intensief u moet bewegen.
  • Als u last hebt van: - problemen bij het lopen, zoals traag lopen, aarzelen of het gevoel hebben aan de grond genageld te staan; - problemen met uw evenwicht, u bang bent om te vallen; - problemen bij het opstaan uit een stoel, omrollen in bed of in of uit een auto stappen; - pijn, bijvoorbeeld in uw nek, rug of schouders.

Voor deze therapie kunt u terecht op onze locatie in Sittard en Koningsbosch. Neem gerust contact op voor meer informatie met Petra via 046-4007707 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

De praktijk is aangesloten bij ParkinsonNet.