Fysiotherapie

Claudicatio

Claudicatio Intermittens (CI) betekent letterlijk ‘mank lopen’ en wordt in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd.

Door een vaatvernauwing kunnen klachten ontstaan in de benen. Hierdoor kan het bloed en zuurstof niet goed doorstromen naar het deel achter de vernauwing. Er ontstaan dan pijnlijke krampen, een vermoeid of zwaar gevoel in de benen.     

 Zipsfotografie2018051122143628                                                             

Een vernauwing kan o.a. ontstaan door een slagaderverkalking door bijvoorbeeld roken. Roken is dan ook een van de grootste risicofactoren wat betreft het krijgen van Claudicatio Intermittens.

Door deze (pijn)klachten worden mensen met CI inactiever en wordt het moeilijker om aan activiteiten in het dagelijkse leven thuis, op het werk of in het sociale leven te participeren.

Etalagebenen geeft een specifieke pijn in de benen tijdens het lopen.

Meestal uit zich dit in:

  • Krampende pijn die optreedt na een bepaalde loopafstand
  • Meestal aan 1 zijde, in de kuit
  • Soms kan de pijn ook meer in de bil of het bovenbeen zitten
  • De pijn trekt weg bij stilstaan
  • Bij bergop lopen treden de pijnklachten sneller op


Risicofactoren voor het krijgen van etalagebenen zijn:

  • Diabetes Mellitus (suikerziekte)
  • Overgewicht
  • Verhoogd cholesterol gehalte
  • Verhoogde bloeddruk
  • Erfelijke aanleg

Looptherapie op de loopband, onder begeleiding van een Claudicatio-fysiotherapeut, is bewezen effectief. Hierdoor worden risicovolle ingrepen minder vaak nodig. Bij de looptherapie wordt getracht de pijnvrije loopafstand, en daardoor ook de maximale loopafstand, steeds meer te vergroten. In het begin wordt, gedurende 2-3 x per week, er naar een verandering van beweeg- en leefstijl toe gewerkt. Hierna worden de therapieen afgebouwd, zodat de patient in de thuissituatie zelf aan de slag kan gaan en de therapie/veranderde leefstijl zelf kan onderhouden. Alleen uw EIGEN trainingsdiscipline is bepalend voor de mate van verbetering! Hier ligt de sleutel tot succes!

De belangrijkste onderdelen van looptraining:
  1. Leren door de pijn heen te lopen.
  2. Door te blijven lopen wanneer de pijn optreedt, maakt het lichaam gebruik van de kleinere bloedvaten om toch zuurstofrijk bloed naar de spieren te transporteren. De pijn treedt daardoor later op.
  3. Efficiënt lopen door verbeterde techniek.
  4. Een door pijn afwijkende manier van lopen kost meer energie dan een goed looppatroon. Met een verbeterde techniek leert u weer efficiënt met energie omgaan, waardoor u het lopen langer kunt volhouden.
  5. Specifieke krachttraining. Door het trainen van spiergroepen die betrokken zijn bij het lopen, verbetert u de looptechniek en de afstand.
  6. Begeleiding bij aanpassen leefstijlfactoren. Leefstijlfactoren (zoals stoppen met roken, voeding en voldoende beweging) zijn een belangrijk aandachtspunt tijdens de looptraining.

Voor deze therapie kunt u terecht op onze locaties in Sittard, Gronsveld en Mheer. Neem gerust voor meer informatie contact op met Maartje via 046-4007707 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..