Ergotherapie

Ergotherapie en Reuma

 

"Het studeren en alles wat daarbij komt vreet al mijn energie op, hoe kom ik nog aan mijn ontspanning toe?"
"Koken kost mij zo veel inspanning; ik krijg amper potjes open of een pan opgetild!”
"Ik heb reuma, maar wil zo onafhankelijk en actief mogelijk blijven”

 

Uw ergotherapeut kan u praktisch ondersteunen in het dagelijks handelen om zo actief mogelijk te blijven.

Reuma is chronisch en verergert met de jaren. Pijn, stijfheid, vermoeidheid en activiteiten niet meer zo gemakkelijk kunnen uitvoeren zijn enkele voorbeelden waar mensen met reuma mee kampen.

De methodes die uw ergotherapeut toepast zijn vooral praktisch en effectief bij het verminderen en verlichten van de dagelijkse klachten. Hierbij richt de behandeling zich op drie invalshoeken; handtraining, gewrichtsbescherming en energiemanagment.

  • Handtraining

Om uw handen zo lang mogelijk optimaal te kunnen gebruiken en stijfheid tegen te gaan worden handoefeningen gegeven. Dit zijn oefeningen gericht op mobiliteit en kracht. Deze oefeningen worden aan uw niveau aangepast.  

U kan geadviseerd worden in het dragen van een brace of spalk. Het maken van een brace of spalk is maatwerk. De handtherapeut kan deze voor u maken.

  • Gewrichtsbescherming

Gewrichtsbescherming is een ontwikkelde methode om pijn en overbelasting van gewrichten tijdens dagelijkse activiteiten te verminderen en om gewrichtsbeschadiging en vergroeiingen te voorkomen of af te remmen. Bij gewrichtsbescherming wordt een gewricht zodanig belast dat het deze belasting makkelijker aankan.  

Basisprincipes hierbij zijn:

  • de juiste, minst belastende houding
  • het inzetten van de sterke, grote gewrichten
  • het niet belasten van de gewrichten in de uiterste stand

Samen met u bekijkt uw ergotherapeut hoe tijdens verschillende activiteiten gewrichten op een verantwoorde manier kunnen worden belast. Het is daarbij belangrijk dat u zich nieuwe houdingen en werkwijzen helemaal eigen maakt en dus niet alleen op momenten van pijn toepast. Als u hier structureel alert op bent, kunt u zelf bijdragen aan minder pijn, ontstekingen en spanning of druk op de gewrichten. Bovendien blijven de gewrichtsstructuren, spieren en pezen beter in takt, wat het risico op vergroeiingen verkleint.

Er bestaan veel hulpmiddelen en voorzieningen  die het leven net iets makkelijker kunnen maken. Bijvoorbeeld; hulpmiddelen voor het aantrekken van kousen, aangepaste keukenmessen, vaatdoekwringers, aangepaste toetsenborden en schrijfhulpmiddelen etc. Uw ergotherapeut adviseert, laat u hulpmiddelen uitproberen en ondersteunt bij het thuis oefenen. Ook kan uw ergotherapeut ondersteunen in de aanvraag voor huishoudelijk hulp of voorzieningen vanuit de WMO.

  •  Energiemanagement

Reuma bepaalt voor een groot deel iemands energieverbruik, lichamelijk en geestelijk. Voldoende afwisseling tussen activiteit en rust voorkomt dat de gewrichten te veel belast worden. Ook afwisseling in houding in belangrijk. Langere tijd in dezelfde houding staan of zitten, kan overmatige vermoeidheid, stijfheid en pijn veroorzaken.

Uw ergotherapeut helpt u in het vinden van de juiste balans; een juiste verdeling van activiteiten over de week, een goede ritme en een planning in de dagelijkse activiteiten, om vermoeidheid te verminderen en om actiever te zijn. Hierbij wordt u bewuster in het maken van keuzes en weet u het belang van rust en korte onderbrekingen en het uitvoeren van activiteiten in een bepaald ritme.