Fysiotherapie

Sport-fysiotherapie

 

"Ik ben graag in beweging en dat wil ik nog heel lang zo houden."
"Ik zoek een deskundig sportadvies."
"Ik wil graag voorkomen dat ik met mijn sport geblesseerd raak."

 

De sport-fysiotherapeut kan u wellicht helpen!
Voor wie is sport-fysiotherapie bedoeld?

  • U sport, zaalvoetbal bijvoorbeeld. Of u tennist wekelijks. U doet aan aerobics, speelt mee in de handbalcompetitie. Welke sport u ook beoefent of op welk niveau, of u nu oud of jong bent, u bent graag in beweging. En dat wilt u zo houden.  
  • U heeft ambities, en wilt de marathon van Rotterdam lopen of leren skaten. Weet u dan hoe u zich zonder blessures kunt voorbereiden? En ook hoe u straks weer lekker kunt gaan badmintonnen na uw knieoperatie? U vraagt zich af hoe u toch uw conditie behoudt terwijl u geblesseerd bent en of u wel kunt blijven sporten tijdens uw zwangerschap. Mag je als jeugdige sporter, volop in de groei, al aan krachttraining doen? En hoe vaak dan, hoe lang, en hoe zwaar? 
  • Misschien sport u juist nog niet, maar u zou het eigenlijk wel graag willen. Hoe pakt u dat aan? Welke sport of bewegingsprogramma’s zijn geschikt voor u? Ook als u een chronisch ziekte of handicap heeft.  
  • Speciaal voor (aankomende) sporters. Kortom u wilt geen blessures maar wel een deskundig advies en een gerichte behandeling. Die deskundigheid is er. Speciaal voor (aankomende) sporters is er de sport-fysiotherapeut.  
  • Alle goede dingen bestaan in drieën. Dat geldt ook voor de specialismen van de sport-fysiotherapeut: hij behandelt, voorkomt en adviseert met het beste resultaat.

6.Fysio Fitness
Behandeling

Heeft u een blessure of raakt u overtraind? En wilt u zo snel mogelijk weer aan de slag, desnoods met een alternatief trainingsschema? 

Een sport-fysiotherapeut begrijpt wat er tijdens het sporten gebeurt en snapt daarom hoe u geblesseerd bent geraakt. Als sporter weet hij ook hoe belangrijk de sport voor u en uw vereniging is. Dat ziet u terug in het behandelplan en revalidatieschema dat hij met u maakt. Enerzijds afgestemd op uw mogelijkheden en anderzijds op de sport die u beoefent. Hij kijkt naar uw motoriek en analyseert de blessure die is ontstaan. Aspecten als coördinatie, snelheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen worden in de behandeling betrokken.

Uw sport-fysiotherapeut kan kiezen uit verschillende behandelmogelijkheden zoals oefenprogramma’s met of zonder gebruik van trainingsapparatuur. En braces of taping, mobiliserende technieken en diverse ondersteunende behandelapparatuur. Hij traint u sportspecifiek en functioneel, zodat u kunt herstellen tot op uw oorspronkelijke sportniveau. Hij overlegt zo nodig met uw trainer over een aangepast trainingsschema. U merkt dat u een stuk makkelijker praat met een specialist die u als sporter benadert.

Preventie

Preventie staat voor de sport-fysiotherapeut op nummer 1. Daarom zal hij bijvoorbeeld automatisch uw sportschoen onder de loep nemen. Hij zal vragen naar de ondergrond waarop u traint, de materialen die u gebruikt in de opbouw van de training. Hij zal u zeker wijzen op het belang van een goede warming-up en cooling-down.

Zorg dat u kunt blijven sporten en voorkom herhaling van dezelfde sportblessure. Vraag de sport-fysiotherapeut hoe. Voorkomen is beter dan genezen.

Advies

De sport-fysiotherapeutnheeft ook adviserende taak. Hij onderzoekt of u geschikt bent voor uw sport en adviseert u bijvoorbeeld over de juiste grip van uw tennisracket en een passende techniek bij uw lichaamsbouw en fysieke mogelijkheden. Of over hoe u het zadel van uw racefiets op de juiste hoogte instelt en de afstand tot het stuur bepaalt, zodat u geen (rug)klachten krijgt. Hij geeft u handvatten om zelf iets te doen als u last acute of sluimerende blessures krijgt. Hij leert u tapen en bandageren en adviseert uw trainer hoe u om moet gaan met blessure binnen uw sport.

Bovendien let hij op uw voeding als u bijvoorbeeld traint voor een triatlonwedstrijd. Ook chronisch zieken en gehandicapten kunnen prima terecht voor een sport- of bewegingsadvies. Kijken naar wat u wel kunt in plaats van naar uw beperkingen, dat is de kunst. Reken maar dat een advies van een sport-fysiotherapeut uw plezier en resultaten in de sport ten goede komt.

Kwaliteit erkend

Een sport-fysiotherapeut is geen alleskunner of een wondertherapeut.
Hij weet waar zijn deskundigheid ophoudt en zal u dan ook tijdig en gericht doorverwijzen. Hij werkt daarom nooit alleen, maar altijd vanuit een intercollegiaal netwerk van huisartsen, sportartsen, chirurgen en orthopeden, Sport Medische Instellingen, Olympische Steunpunten, Sportmasseurs, trainers en sportdiëtisten.

Bovendien staat een erkende sport-fysiotherapeut geregistreerd zodat hij u garantie geeft op een uitstekende kwaliteit van uw behandeling en begeleiding. Die garantie kan hij u bieden door de continue kwaliteitsverbetering waaraan hij werkt, in de vorm van verplichte scholing en de jaarlijkse toetsing en herregistratie van zijn kwaliteiten als sport-fysiotherapeut.

Een erkende sport-fysiotherapeut staat ingeschreven in het kwaliteitsregister van de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg, de NVFS.
Deze vereniging is aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, de KNGF en is erkend door het Ministerie van VWS als officiële koepelorganisatie in de sportgezondheidszorg.

De NFVS is buitengewoon lid van het NOC*NSF en werkt met hen en Consument en Veiligheid samen in het meerjarenprogramma SPORTBLESSURE VRIJ. De NVFS is handvestondertekenaar van het landelijk actieprogramma Nederland in beweging! Van NOC*NSF in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF, de stichting Jeugd in Beweging en vele anderen.

faviconDirecte Toegankelijkheid

U kunt mogelijk zonder verwijsbrief van uw huisarts of specialist terecht.
Neem gerust even contact op als u hier vragen over heeft.

check mark png 45005Patienten beoordelen de praktijk met een 9,2